BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLET
1131 Budapest, Béke út 117.     Tel.: +36 1 350-3421;  +36 30 426-1889;    faparketta@index.hu Nyitva tartás

Kapcsolat

   
Lakberendezők rovata

Mindig öröm találkozni fiatalokkal, akik hasonlóan gondolkodnak, de életkoruknál fogva másként látnak, mint pl. ennek a honlapnak a szerkesztője. Az meg még nagyobb öröm, hogy már az első hívó szóra megosztják elképzeléseiket, elkészült munkáikat (többek között) a Bigfoot parketta honlapjának olvasóival.

Terveink szerint a havonta elküldött Hírlevelünkben egy egy lakberendező munkáját is megmutatjuk, segítve az Önök döntését lakásuk berendezésében, csinosításában. Szeretnénk minél több lakberendező, belsőépítész látásmódját megismertetni és az sem kizáró ok, ha nem a mi parkettánk lett beépítve lakásaikba. Vezérelv, hogy szép és hasznos legyen.

Elsőként egy fiatal lakberendezőt mutatunk be. Tóth Kriszti már több alkalommal publikált a győri Koktél magazin lapjain. Most bennünket tisztelt meg és mutatja be barátai otthonát.

 
Stílusjáték. Bemutatja Tóth Kriszti

 

Családi barátaim kértek meg, hogy segítsek épülő házuk berendezésében. Bár könnyebbség volt, hogy „megrendelőimet“ jól ismertem, ennek ellenére nem volt egyszerű a helyzetem, ugyanis az én ízlésvilágom nem egyezik teljes mértékben az övékkel. Ezért aztán stílusjátékként kezeltem a feladatot.

 
A ház adottságai és térszervezése

A ház régi és új ötvözete. Adott volt egy nagypolgári ház, melyhez „L“ alakban hozzáépítettek egy új szárnyat. Így helyet kapott minden funkció, amire a családnak szüksége van.

A ház eredeti részében lévő két nagyszobát egybenyitottuk, ezáltal egy nagy volumenű, reprezentatív teret kaptunk, melyben egy 10 személyes étkező illetve egy társalgó kapott helyet spanyolos cseresznyefa berendezéssel.

Ebből a helyiségből nyílik még egy vendégszoba, mely eredetileg dolgozószobának lett kialakítva, szerepe később módosult.

Az új házrészben az emeleten kaptak helyet a hálószobák, ezáltal a család intim szférája teljesen elkülönül a vendégek fogadására is alkalmas nyílt terektől.

A földszinten tulajdonképpen egy helyiségről beszélhetünk, mert az előszoba, a konyha, az étkező, és a nappali között nincsenek ajtók, ezek egyetlen nagy légteret alkotnak, mégis jól elkülönülnek egymástól. A nappali és az étkező szeparálását egy lépcsővel oldottam meg. Az előszoba és a konyha közé egy gardróbhelyiség ékelődik, melynek fala folyosószerűen vezet a konyhába, ahonnan az étkezőbe tágas közlekedő, míg az előszobába egy íves átjáró visz a másik irányba.

 
Bútorok

A lakás berendezésének két fő szervezőeleme van: az egyik a mediterrán stílus - ami a családfő kedvence -, a másik pedig a család ősi, primitív kultúrák iránti vonzalma. A ház számos pontján fellelhetők az utazásaik során szerzett ereklyék, melyek főként a mediterrán térségből, illetve dél-amerikából származnak.

A ház berendezését szinte teljes egészében tervezni kellett egyedi adottságai és méretei miatt. Az én munkám tehát amellett, hogy tanácsokat adtam, hogy stílusban tartsuk a lakást, bútortervezésből állt. A legkomplexebb beépített bútor a nappali-étkező volt. Az étkező egy dobogón áll, melynek túloldala már a nappali, így aztán olyan bútort kellett megálmodni, mely mindkét célra megfelel. Az étkezőasztal köré egy padozatot készítettünk, melynek párnázott ülései alatt tárolók vannak, háttámlája pedig már a nappali televíziójának hátulja. A bútor folytatódik a tv alatti szekrényként, s egészen a dobogó alá beguruló mély fiókokban végződik. A nappali két oszlopa közé is kétoldalú bútort terveztem, mely egyik oldalról zárt médiatároló, túloldalán pedig videokazetta tároló van. Egyedileg terveztem a nappali kovácsoltvas polcait, illetve a csillárt is. A legnagyobb munka tehát a nappali volt. Nagy segítségemre volt ebben az asztalos, illetve a kovácsoltvas bútorokat készítő cég is. 

Terveztem bútort ezen kívül a fürdőszobába és az előszobába is, valamint a ház régi részében található társalgóba.

A konyhabútort az asztalossal közösen terveztük meg, mert az is teljesen egyedi kialakítást igényelt.

 
Stílus

Az egész lakótérben a meleg színek dominálnak, bézsek, barnák, vörösek, sárgák, melyeket ellensúlyoz helyenként egy-egy zöldes árnyalat. A ház régi lakrészében a sötétebb tónusok uralkodnak, itt az eredeti nyílászárók mérete miatt kevesebb is a fény, ezért ezt mesterséges fényforrásokkal tettük barátságosabbá. A helyiség sarkaiban áloszlopok vannak, melyek a plafonon egy részleges álmennyezetbe oldódnak, ami rejtekhelye megannyi világításnak.

A hozzáépített rész rendkívül napfényes, itt a világos tónusok kaptak helyet. A nappali terrakotta kövezetén élénk sárga bőrgarnitúra terül el, mellette hangulatos tömörfa-kovácsoltvas pad geometrikus mintázatú párnákkal. Az étkező melletti lépcsőfeljáró íve egy álmennyezetben folytatódik a nappaliban, melyben hangulatfényként szpot világítást helyeztünk el.

Rejtett fényt alkalmaztunk a fürdőszobában is, itt az álmennyezet közepén egy 1m*1m-es savmart üvegen át kap megvilágítást a helyiség, természetes fény csak az üvegtéglákon átszűrődve jut be.

Az egész ház ontja magából a melegséget, otthonosságot, melyet fokoz, hogy az ember mindenütt fával és dús textíliákkal érintkezik. Olyan otthont teremtettünk, melyben jól érzi magát az is aki vendégként lép be az ajtón, és az is aki hazamegy.

 

A cikkben látható képek nagyban itt ►

 

Tóth Kriszti elérhetőségei, ahol a további munkáit megtekinthetik és ahol a megbízásaikat várja: toth.kriszti@yahoo.com Tel.: 30/374-4429.  Internet:

 

Kérjük Önöket, javasoljanak lakberendezőt akinek a munkáját szívesen megmutatnák Hírlevelünk olvasóinak. Javaslatukat kérjük küldjék ide >

   

Copyright © 2004 [Bigfoot] Minden jog fenntartva - Módosítva:2012. augusztus 07.

www.rifeng-hoszivattyu.hu