Az Önök által forgalmazott parkettával (laminált parketta vagy kétrétegű parketta) szeretném burkolni újonnan épülő házunkat. Kb. 170 m2 parkettára lesz szükségem. A házban padlófűtés lesz. Az épületgépésznek szüksége van az Önök által forgalmazott parketták pontos hővezetési vagy hőellenállási tényezőjére ez a lambda érték (W/mK)  vagy az R-lambda (mK/W). A pontos érték nagyon fontos a fűtési rendszer méretezéséhez, hiszen a parketta hővezetési tényezője jelentősen befolyásolja nemcsak a padlófelület hőmérsékletét, hanem a parketta alatt található esztrich beton hőmérsékletét is.

 

Köszönjük kérdését, ezek az adatok eddig nem voltak feltüntetve a Bigfoot honlapokon, most viszont pótoljuk. A gyártóktól remélhetően folyamatosan érkeznek ezek az adatok, remélem tudja (tudják) hasznosítani. Az első választ Trombitás Zoltán Úrtól kaptuk (Mátraparkett) a kétrétegű parkettáról: A faanyagok hővezetési képessége függ az adott fafajtól és a faanyag rostjainak irányától is. A parketták rostjai praktikusan párhuzamos lefutásúak ezért a hővezetési tényezők az alábbiak szerint alakulnak. 

Tölgy fafaj esetében  0,29 W/mK
Kőris fafaj esetében   0,31 W/mK
Bükk fafaj esetében   0,27 W/mK

Ezek az anyagok a 10 mm vastagságú kétrétegű parketta szerkezetében 4 mm vastagságot képviselnek. A maradék 6 mm rétegelt lemez, melynek hővezetési mutatója 0,14 W/mK. Christian Mayer Úrtól a Kaindl képviseletében a következő útmutatást kaptuk: a KAINDL laminátpadló hőátbocsátási ellenállása 0,06-0,09 m2 K/W körüli, tehát kedvező tartományba esik. Ha azonban a hőigény nagyobb, mint 65 watt/m2, akkor kiegészítő hőforrás használatát javasoljuk!