Rengeteg otthonban ismerős lehet a parketta hézagosodásának problémája. Kimondottan zavaró, amikor pár év használat után kisebb-nagyobb réseket fedezünk fel a parkettalapok között. Hogy mi az oka ennek és hogyan előzhetjük meg, javíthatjuk ki ezeket a hibákat, a következő sorokból megtudhatják Olvasóink!

Az elsődleges ok

A parketták közötti hézagok kialakulása elsősorban a parkettalapok dagadásának és kiszáradásának köszönhető. A fa egy különleges anyag abból a szempontból, hogy kivágása és megmunkálása után még mindig reagál környezetére. A túlságosan magas vagy alacsony páratartalomnak „hála” megdagadhat vagy kiszáradhat parkettánk, ami aztán kicsit sem kívánatos hézagokat eredményez.

Hogyan kerülhetjük el a hézagosodást?

A hézagosodás elkerülésének érdekében tehetünk néhány igen hasznos lépést. Az első és talán legfontosabb ilyen kis lépcsőfok, hogy igyekszünk a szobánk hőmérsékletét és páratartalmát a normál szinten tartani. A szakemberek a 21°C-os átlaghőmérsékletet a legoptimálisabb 40-60%-os páratartalmat javasolják. Ezekkel az értékekkel a saját egészségmegőrzésünkön kívül a parkettánk „jólétét” is szem előtt tarthatjuk.

Mit tegyünk, ha már sérült a parketta?

Könnyen előfordulhat, hogy néhány parketta esetében már rég nem elég az előbb felsorolt pár megelőző intézkedés. A sérült vagy hézagos parketták megjavítására a legbiztosabb megoldás a felcsiszolás. Nagy hátránya azonban, hogy ez egy elég költséges művelet. Szerencsére ma már hemzseg a piac a sokkal gazdaságosabb hézagkitöltő anyagoktól, amelyek széles színválasztékuknak köszönhetően minden parkettatípus segítségére szolgálhatnak.  

Ha megbízható szakembert keres…

A parkettákat érintő munkálatokra is igaz, hogy nem tanácsos, akárkire bízni. Legyen szó kisebb javítgatásokról vagy egy nagyobb volumenű parketta lerakásról, érdemes megbízható és lelkiismeretes szakemberhez fordulni. Szakképzett munkatársaink rengeteg jövőbeli kellemetlenségtől megkímélhetik Önt és családját, hagyatkozzanak bátran rájuk. Bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal, készséggel állunk rendelkezésére.