Kemény fapadlója van otthon és nem tudja pontosan, hogyan is óvja meg az idő előtti károsodástól? Olvasson tovább!

Azok a gyönyörű parketták…

A csillogó parketták csodás szobát teremthetnek, emellett kimondottan kevés problémánk akad velük, kimondottan tartósak, mindeközben könnyen tisztíthatók. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy semmiféle karbantartásra nincs szükség; az idő múlásával az anyag megmutatja korát, ha nem gondozzák megfelelően. Ha szeretnénk, hogy kemény faparkettánk sok éven keresztül legyen otthonunk éke, akkor ezzel a néhány tippel sokat tehetünk időtállóságáért.

Használjon keményfa padlótisztítót felmosáskor!

A parketták söprése és felmosása nem gond, de ne kövesse el azt a gyakori hibát, hogy bármilyen kéznél lévő padlótisztítót használ, amelynek vegyi anyagai károsíthatják a fát. Ehelyett használjon olyan terméket, amelyet kifejezetten a felülethez készítettek nedves - de nem áztató - felmosóval. A víz a fa legnagyobb ellensége. A felesleges vizet gyorsan törölje le tiszta, száraz törülközővel. A padlókat hetente egyszer érdemes felmosni.

Fapadlóhoz használjon a megfelelő porszívót!

A rendszeres porszívózás - körülbelül hetente egyszer - felszívja a szennyeződéseket és törmelékeket, így karcolódást okozhatnak. Porszívózáskor mindig használjon puha sörtéjű poszívófejet. A más fejjel ellátott porszívók karcolásokhoz és különböző sérülésekhez vezethetnek. Kiemelt figyelemmel kell kísérnünk a porszívónk kerekeit is, mivel könnyedén sérülést okozhatnak parkettánkon.

Teremtsen ideális környezetet a parketták számára!

Az ingadozó páratartalom idővel károsíthatja a parkettákat, ezért tartsa stabilan a helyiség relatív páratartalmát! Száraz körülmények között használjon párásítót, meleg időben pedig légkondicionálót vagy párátlanítót! A napsugárzás okozta elhalványulása idővel nagyjából elkerülhetetlen, de enyhíteni lehet hatásukat az UV-sugarakat blokkoló ablakburkolatok használatával. A bútorok és szőnyegek időközönkénti átrendezése szintén hozzájárulhat a padlónk egyenletes fakulásához.