Nem tudja, hogy mik a lényegi különbségek a laminált és a keményfa padlók között? Engedje meg, hogy segítsünk!

Bár egyik megoldásnál sem tévedhet el, összehasonlítottuk mindkét padlótípust számos kulcsfontosságú kérdés alapján, hogy segítsünk eldönteni, melyik a legalkalmasabb az otthona számára.

Laminált vagy keményfa padló? - Költségek

A keményfa padló tömör keményfa táblákból áll, különböző fafajokból (például cédrus, kőris, tölgy vagy cseresznye) vágva, az árképzés a választott fafajtától függ. Általában azonban a keményfa vásárlásának és telepítésének költségei lényegesen magasabbak, mint a laminált padlóké.

A laminált padló a fa melléktermékekből készült szintetikus padlóanyag, fotóréteggel és műanyag védőfelülettel. A laminált padló gyártásához felhasznált anyagok önmagukban is meglehetősen olcsók, de a telepítés költségei is körülbelül 50 százalékkal olcsóbbak, mint a keményfa padlók telepítése.

Laminált vagy keményfa padló? - Megjelenés

A masszív parketta természetesen hívogató, gyönyörű és tagadhatatlan presztízsű. A választott fafajtától függően a parkettája is jelentős értéket képvisel otthonában, továbbá az otthoni dekorációt kiegészítve egyedi színnel pompázhat keményfa padlója.

Távolról a minőségi laminált padló nagyon közel áll a keményfa klasszikus megjelenésének és textúrájának utánzásához, de azért nem ugyanaz. Nincs olyan „prémium” megjelenése és tapintása, mint a természetes fából készült rokonainak.

Laminált vagy keményfa padló? - Tartósság

A tömör keményfa padló karcolásra és kopásra hajlamos. Ezenkívül a páratartalom növekedése a keményfa duzzadását okozhatja, ami „kihajlást” eredményez (deszkák emelkedését és csavarodását okozhatja), a páratartalom csökkenésére reagálva pedig zsugorodhat, nagy réseket hagyva a fadeszkák között.

Mivel a laminált padló préselt fából készül, kemény és tartós. Nehezen károsodik vagy horpad, kevésbé befolyásolja a páratartalom változása, védő fedőrétege pedig UV- és fakulásállóbbá teszi.