A parketta egy nagyon népszerű padlóburkolat, nem hiába. Viszont vajon tudunk róla mindent, amit tudni érdemes?

A parkettáról

A parketta természetes hatást kelt, melegséget sugároz és jól is tartja a hőt, húszú ideig szolgál minket és felújítható. A parketta lehet egyrétegű vagy többrétegű tömörfa is. Egy réteg esetén teljes vastagságában tömörfa, ha pedig többrétegű, akkor legalább 2,5 mm vastag tömörfából kell, hogy legyen a járóréteg, de sok esetben a többi réteg is az. Az elemek csappal és horonnyal illeszkednek egymáshoz.

A parketta fajtái

A parkettákon belül több fajta közül válogathatunk, mint a csaphornyos parketták, a lamella parketták, a svédpadló, az ipari parketta, a mozaikparketta, a bütü parketta, az intarzia parketta vagy a hajópadló. Ezek az egyrétegű parketták, aminél a parkettaelem a teljes keresztmetszetben egy anyagból van. A többrétegű parketták esetében szomszédosan egymásra merőleges szálirányú rétegekből ragasztják össze a parkettát. A háromrétegű parkettát sokszor szalagparkettának is nevezik.

A parketta utókezelése lerakás után

A készparketta, vagyis ami felületkezelt, lerakás után azonnal használható. Legtöbbször a két vagy háromrétegű parketta is ilyen. Az egyrétegű parkettákat általában a helyszínen szokták felületkezelni, vagyis csiszolni és lakkozni lerakás után.

A parketta lerakási és rögzítési módjai

A parketta lerakásának és rögzítésének több módja létezik. Ilyen a szegezés, ami egy régi módszer, de ma is vannak ezzel a módszerrel lerakott parketta burkolatok, főként csaphornyos parkettát és svédpadlót raknak így le. Ragasztással rögzítik a svédpadló kivételével az egyrétegű parkettákat és a kétrétegű parkettákat. A szalagparkettákat úsztatott fektetéssel rakják le. Az elemeket egymáshoz ragasztással vagy speciális csapkialakítással rögzítik. Van egy újabb módszer is erre, ez pedig az aktív fektetési módszer, amikor a padozatot a falhoz rugókkal támasztják ki.