A fa parketta egy örök klasszikus, sosem megy ki a divatból a természetes, otthonos és melegséget árasztó tulajdonságai miatt. De vajon hogyan jött létre az ötlet és honnan származik?

A fa parketta népszerűségének kezdete

A fa parketta több száz éves múlttal büszkélkedhet, mivel a fa egy természetes anyag, így olcsón és könnyen beszerezhető volt. Valószínűleg a XVII. században, a gyarmatosítás idején kezdődött el terjedni a fa burkolat Amerikában, ahol hamar egyre népszerűbbé vált. Ez mai szemmel nem volt nevezhető parkettának, hiszen sima padlódeszkák voltak, amiket a környékükön találtak.

A fa parketta, mint esztétikai elem

A fa parketta a funkciója mellett az esztétikai, díszítő elemként használt funkciót is betöltötte, kezdetben a franciáknál. Ennek első, ma is ismert elindítója a parquet de menuiserie volt Versaillesben, 1684-ben. Ez a fa parketta fajta nem volt túl díszes, nem faragott volt, de már egyedi stílusa volt, ami díszítő elemként funkcionált. Ezt persze egyre díszesebb parketták követték, ami egyre nagyobb szakértelmet követelt meg.

A fa parketta továbbfejlesztése

Az ipari forradalom következtében a parketta kivitelezés még profibb lett a gőgépek megjelenésének hála. Így a parketta lapjai már egységessé tehetőek voltak. A csaphornyos parketták megjelenése pedig lehetővé tette a szögelések elrejtését is, a még esztétikusabb látványért. A mai modern, nagyüzemi, csiszolt és méretre vágott fa parketta pedig a XIX. században kezdett elterjedni.

A fa parketta megugró innovációja

A fa parketta gyártás úttörői Svédországban kezdték pályájukat. Kiemelkedő személy Johan Kähr, aki 1857-ben kezdte első faipari vállalkozását. Ezt később pedig fia, Gustaf Kähr vette át, aki a parkettagyártás palettáját jelentősen kiszínesítette és bővítette. Nymbro városában, 1947-ben elsőként gyártottak lamella fa padlót. Szemléletük az innováció, így a klikkes rendszerrel ellátott ragasztómentes padlót is ők állították elő elsőként. Így azt semmiképp sem mondhatjuk, hogy a svédek csak a svédpadló gyártásában kiemelkedők, hanem bármi féle padlóval kapcsolatos innovációban.