Egyre népszerűbbé válik a padlófűtés. A nagy családi házakban nagyon jó érzés télen a hűvös padló helyett, meleg parkettára lépni. A következő sorokban a padlófűtéses laminált padlót fogjuk górcső alá venni.

A padlőfűtéses  laminált padló rétegei

1. Parketta szegőléc
2. Laminált parkett panel
3. 3/a. Iszappapír; 3/b. PE párazáró fólia
4. Fal és az aljzatbeton közti dilatáció
5. Esztrich beton (fűtő beton)
6. Padlófűtés cső
7. PE fólia
8. Lépésálló hőszigetelés
9. Teherhordó aljzatbeton

A padlófűtés alkalmazása

Padlófűtés alkalmazása esetén a laminált parketta (hivatalosan: laminált padlóburkoló) felület megengedett maximális hőmérséklete 28 °C. A hőmérséklet túllépése a keményfa felület jelentős károsodását vonja maga után.
A fűtési szezonban kérjük fordítson fokozott figyelmet a laminált parketta burkolatú helyiségek megfelelő légnedvességének biztosítására, mely különböző párásító eszközökkel oldható meg. Az alacsony, 50 % alatti légnedvesség a parkettpanel káros kiszáradásához vezet. Ennek következtében az egyes elemek rések keletkeznek. Az alacsony légnedvesség káros az egészségre is. (A parketta hőtechnikai tulajdonságai elfogadhatóak, hőleadása a kőhöz mérten 80 százalékos. Hátránya, hogy nedvességtartalmának ingadozása miatti tágulása, zsugorodása problémákat okozhat. Szakemberrel szabad csak lerakatni, s az esztrichaljzattal jól együtt dolgozó ragasztót kell alkalmazni. Faburkolatok, ragasztók közül a padlófűtéshez ajánlottak is használhatók, ennek ellenére számíthatunk hézagok keletkezésére. Nagyon fontos a fa és az esztrich nedvességtartalmának szabványban előírt értékének a betartása.
Hajópadló nem rakható padlófűtés fölé, mert párnafákra szegezve helyezik le, a közöket pedig homokkal vagy valamilyen szigetelőanyaggal töltik ki. Csaknem tökéletes illúziót teremthetünk azonban a hajópadló mintázatú szalagparkettával. Parafával szintén meleg, strapabíró, könnyen tisztítható felület képezhető.)

A padlófűtés felett a burkolatoknál a következő hőveszteség jelentkezik: (ha a kőburkolat 100%):
  PVC ~ 97%
  parketta, fapadló, laminált padlóburkoló ~ 80%
  szőnyegpadló ~ 50%
A parketta felületi hőmérséklete lényegesen egyenletesebb mint pl. a kő, viszont némileg alacsonyabb hőmérséklettel kell számolni! (Ajánlott szakemberrel megterveztetni a padlófűtést is!)
 

Hővezetési tényező:

Tölgy                  0,29 W/mK

    Kőris                   0,31 W/mK
    Bükk                   0,27 W/mK
    Fenyőfa              0,11 W/mK
    Rétegelt lemez   0,14 W/mK.

A padlófűtés beépítési alapszabályai

Tágulási hézagok A fa egy természetes anyag (még akkor is, ha rostjaira "szakítva" hasznosítják) és hat rá a környezet páratartalma. Ezért a tágulási hézagokat az alábbi esetekben figyelembe kell venni:

- minden falnál és más rögzített elemnél (fűtéscső, ajtókeret, stb.), ahol a szobák 7 méternél hosszabbak 1 mm/m a szoba hosszában (a csöveknél a dilatációs hézagot csőgyűrű takarja el.)

- minden ajtó alatt, és ahol szobaelválasztók vannak

- különböző típusú szomszédos padlóknál

- ha a tágulási hézag van az alapban

- 20 mm tágulási hézag szélességben - 10 méternél hosszabb szobáknál (ha a panelek hosszában lettek fektetve)

- 8 méternél szélesebb szobáknál (ha a panelek keresztben lettek fektetve)


A padlófűtéses padló karbantartása és tisztítása

A laminált parkettpanel tisztítása végtelen egyszerű, csak seprés, porszívózás és enyhén nedves - ködnedves - törlőkendő kell a takarításhoz. Más egyéb padlóápoló szer nem kell, legfeljebb a laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert öntsük a felmosó vízhez. A padlóra kirívóan nagy forgalom esetén védőszőnyeget javaslunk tenni. Bútorok lába alá csúsztató filc használata javasolt!