A hangulat, melyet a svédpadló varázsol lakásunkban megegyezik a biztonságos, melegséget és természetes otthon fogalmával.

Az egzóta svédpadló általános leírása:

Egzotikus svédpadló tömörfából készült parketta. Elsősorban beltéri felhasználásra javasolt. Irodai padló burkolás esetén a székek lábára filc felragasztását javasoljuk! A parketta vastagsága 15-18 mm. A parketták csappal és horonnyal ellátottak. Padlófűtés fölé a gyártó nem javasolja! A svédpadlóra a gyártó által meghatározott garancia érvényes, általában 3-5 év. A garancia előfeltétele: eredeti számla (padlóról és a kellékanyagokról is), lerakási munkanapló, garanciajegy. Csak a gyártásból eredő méret, szín és alaki elváltozások képezhetik reklamáció tárgyát. Hibás darabok beépítése tilos. Ezek beépítéséből eredő esztétikai hibák után költségtérítést a gyártó nem vállal! (A parkettázási munka szakmunka. Bízza szakemberre!)

Fafajok: iroko, teak, ipe / ipé merbau, kempas, keranji, keruing, tigerwood / tigrisfa, punak, okan, vörös vasfa, tali, tauri, afrikai dió és mitragyna. Fontos tudnivaló, hogy a fa nem egy homogén anyag, minden egyes darab egyedi. Változhat az árnyalat, a fa struktúrája, erezete fajtánként aszerint, hogy honnan származik (Ázsia, Dél-Amerika).

Az egzóta svédpadló gyártása

Még rönk állapotban akklimatizálás, szárítás és stabilizációs eljárás. Az adott méret legyártása lézeres vágással, tizedmilliméter pontossággal történik.

Az egzóta svédpadló tárolása

A svédpadló természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. A padló csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyen tároljuk, amelynek klímája azonos a burkolni kívánt helyiség klímájával. Tartsa a helyiséget, a parkettát, a kiegészítő anyagokat 3-5 napon keresztül optimális szobahőmérsékleten. A helyiség relatív páratartalma 45-65%, szobahőmérséklete 18-24 ºC legyen.

Az egzóta svédpadló fektetése

1.) Még a fektetés megkezdése előtt célszerű 1 hétig a svédpadlót abban a helyiségben tárolni, ahol lerakásra kerül (felnyitott dobozban). Így az egzóta fa anyaga alkalmazkodni tud a körülményekhez.

2.) Az aljzathoz ragasztást megelőzően CM készülék használatával mérjük meg az aljzat nedvességtartalmát. Ha az 2%-nál magasabb értéket mutat, a burkolást nem szabad elkezdeni, mivel az a fapadló deformálódásához vezet! Az aljzatnak tisztának, repedésmentesnek és egyenesnek kell lennie (2 m-en belül 1 mm eltérés lehet maximum). Kétkomponensű poliuretán ragasztó használata javasolt (pl. Thomsit, Bona R770, SLC, vagy FORBO). A ragasztó felhordásához 5 mm fogmélységű fogazott spatulyázót használjon. A ragasztóanyag szükséglet a svédpadló méretétől és az aljzat minőségétől függően 800-1200 g/m2.

3.) Válasszuk ki, milyen alakzatban kívánjuk a svédpadló burkolatot fektetni.

4.) A parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy összefüggő, zárt felületet alkosson. A lerakást horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. Körben a falak mentén és minden más beépített elemnél min. 1 cm-es diletációs hézagot hagyjunk. Az elhelyezett elemeket ütőfával ütögetve, vagy hengerrel lenyomjuk, hogy jól feküdjön a ragasztóanyagban.

5.) Csatlakozásoknál, ajtónyílásokban és 10 m feletti lerakási szélesség felett ajánlatos a padlófelületen pótlólagos terjeszkedési hézagot beépíteni.

6.) Burkolás után várjunk 24-48 órát (lásd a ragasztó gyártójának előírását) a szegőléc felszerelésével és a padló terhelésével a ragasztó teljes megkötéséig. A helyiség relatív páratartalma 45-65%, hőmérséklete 18-24 ºC. Ettől eltérő paraméterek esetén a szokásosnál nagyobb formaváltozások következhetnek be. Padlóburkolás egyszerű, de az útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!

Felületkezelés:

A készre pácolt és lakkozott svédpadló utólagos felületkezelést nem igényel, de a hosszabb élettartam megőrzése érdekében egy védő wax réteg felhordható.

Az egzóta svédpadló tisztítás és ápolása:

A svédpadló, mint minden fapadló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok, székek és egyéb mozgó tárgyak lába alá megfelelő méretű csúsztatófilc alátétet célszerű ragasztani.

Bármennyire is kemény fából készül svédpadlónk, a tűsarkú cipő nyomot hagy rajta!

A tisztításhoz porszívó, partvis, majd enyhén nedves, puha törlőkendőt használjunk. Vigyázzunk arra, hogy padlón vízzel, vegyszerrel ne találkozzon, ha ez mégis megtörtént, a lehető leggyorsabban távolítsuk azt el.

Javasolt a szaküzletekben kapható, a parketták gondozására gyártott ápoló szerek használata (lakkozott: pl. Bona Cleaner, Remover; olajozott: pl. Carl's Cleaner, stb.), melyek meghosszabbítják a lakk élettartamát, megőrzi a padló fényét. Ezeket a termékeket kizárólag a gyártó által előírt módon használjuk!

Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító beállítását a svédpadló elemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében.

Ha évek múlva úgy ítéli meg, hogy a lakkozás megkopott, finom csiszolás után egy újabb lakkréteggel újítsa fel a padló felületét. Fontos, hogy ne várja meg, amíg a lakk teljesen átkopik és már a fapadló sérül, mert a padló pácrétegének megsérülése után az eredeti szín már nem nyerhető vissza!

A fentiek betartásával svédpadlója több mint egy évszázadon keresztül szolgálja Ön és utódai kényelmét.