Gyakran felteszik a kérdést a házilagos kivitelezést választók, hogyan parkettázzak? Az itt leírtak a ragasztós laminált-és a szalag faparketta lerakására egyaránt vonatkozik. Reméljük segít a burkolás szakszerű elkészítésében! (A parkettázási munka szakmunka. Bízza a kivitelezést szakemberre!)

A ragasztó nélküli szalagparketta és laminált padló lerakására vonatkozó beépítési utasítás

 

1. Ellenőrizze a helyiség aljzatának egyenletességét. Ehhez használjon egy kb. 2 m hosszú, egyenes lécet. Amennyiben 2 mm-nél nagyobb a szintkülönbség, úgy az aljzat kiegyenlítés elengedhetetlen! Az aljzat nedvességtartalma betonaljzat esetén 2%-nál ne legyen magasabb.

2. Ha az aljzat nedvességtartalma 2%-nál magasabb ( max 5% ), párafékező fóliát kell alkalmazni. A fóliacsíkok toldásánál 20 cm átfedés ajánlatos. Az így előkészített aljzatra kell a habfóliát teríteni. A helyes rétegrend betartása kötelező!

3. Lerakás: Az első sor szalagparketta a beeső fény irányába, hornyos oldalával a fal felé kerül. A csapos oldalával a fal felé. (Régi fapadló szálirányára mindenképpen merőlegesen rakja a készparkettát.) A fal és a parketta közé 1-1,5 cm vastag faéket kell elhelyezni, így alakítva ki a tágulási hézagot. Nagyobb méretű (kb. 20 m2 fölötti) helyiségben ennél arányosan nagyobb tágulási  hézagot kell alkalmazni (dilatáció !).

4. A sor végére a megfelelő hosszméretre vágott szalagparkett darabot, az összehúzó szerszám segítségével helyezze el. A végét szintén ékelje ki. Rendkívül fontos az első sor szilárd, egyenes kiékelése. Soha ne hagyatkozzon arra, hogy a fal egyenes. Ellenőrizze a sor egyenességét kifeszített vékony fonal segítségével. A második sort az első sor végén megmaradt parkettával kezdje.

6. Ügyeljen az ütések sorrendjére, így tudja tökéletesen egymáshoz illeszteni a parkettákat.

7. A szalag fapadló összeillesztését az összeütő fa segíti elő.

8. Az utolsó sornál szükség lehet a parketta hosszirányú kettéfűrészelésére. A vágásvonal pontos kijelölése fontos!

9. Az utolsó sor szalagparkett az összehúzó szerszám segítségével kerül a helyére. Az ékeket itt is el kell helyezni a fal mellé. Küszöbnél, átmenő csöveknél szintén 1-2 cm tágulási hézagot kell hagyni. A lerakott parketta sehol sem érintkezhet közvetlenül a fallal, vagy egyéb épületszerkezettel.

10. A ragasztó megkötése (2-3 óra) után az ékeket ki kell venni és a tágulási hézagot szegélyléccel vagy szegélydeszkával le kell takarni. A padló fektetése, a távtartó ékek eltávolítása, valamint a szegőléc felszerelése után a helyiség azonnal használatba vehető.

11. Átmenő csöveknél a parkettát lyukfúróval kifúrjuk és ezután trapéz alakban kifűrészeljük. A padló elhelyezése után a kivágott parketta darabot a cső mögé helyezve visszaragasztjuk. A dilatációs hézagot csőgyűrű takarja el.

12. Különböző szegélyező, kiegészítő elemek felszerelését ragasztóval, esetlek tipli és csavar segítségével rögzítjük..

13. A kész munkát a hozzánk látogatónak nem kis büszkeséggel mutathatjuk meg! Íme a fertigparkett - készparkett ! Parkettázzunk ezek alapján.

A parkettázás szakmunka! Önnek nem kell a parketta beépítésével bajlódnia. Az általunk ajánlott parkettás (parkettások) kiváló burkoló munkát végez, garanciával! Padlóburkolás egyszerű, de az útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!