Fa mint az egyetemes szimbólum. A fák által alkotott erdők egyszerre jelképezik az élet örök körforgását. (Az élet az élő fa, a halál a száraz fa.)

Fontos tudni: Erdősültség a Földön 27%, Európában 30%, Magyarországon 18,7%.

Számtalan egymás mellett elő faj számára biztosított életteret, az emberi élethez szükséges erőforrásokat, de az erdőknek fontos szerepe van a légköri oxigén termelésében és a szén-dioxid megkötésében is.

Mindezek mellett pedig gondoljunk bele abba, milyen jól esik megfáradt testünknek és lelkünknek egy békés, nyugodt, erdei séta. Az erdő spirituális energiával tölt fel, szinte kimeríthetetlen erőforrást jelent az arra fogékony emberek számára.

Alább néhány fa fajta tulajdonságát mutatjuk be. Ha hiányzik a felsorolásból az Önnek kedves fa és szeretné látni a honlapon, küldje el az információit számukra. Amennyiben kiegészítő információkat tudnak adni a fa életéről, felhasználásáról, előfordulási helyéről, küldjék el számunkra. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) Köszönjük!

Honos fajok

Honos fajoknak nevezzük azokat a fajokat, amelyek hazai társulások természetes elemei. Magyarországon a legismertebb őshonos fák: kocsányos-, kocsánytalan- és molyhos tölgy, cser, bükk, gyertyán, kis- és nagylevelű hárs.

A nem őshonos fákat a XIX. századtól kezdődően telepítették be a fahiány pótlására, illetve talajvédelmi erdőtelepítésekhez. Legismertebb képviselői: feketefenyő, lucfenyő, akác, nemesnyár.

Egzóta fajok

Hazánkban nem honos, más területről behozott növények. Ilyen pl.: kempas, merbau, jatoba, bubinga, bambusz, parafa, stb.

Juharfa

Latin név: Acer pseudoplatanus (hegyi juhar), Acer platanoides (korai juhar), Acer campestre (mezei juhar)

Előfordulása:
A juhar a legértékesebb hazai lombhullatókhoz tartozik. A három juharfajta egész Közép-Európában elterjedt.

Az élő fa:
A hegyi és korai juhar a 20-30 méteres magasságot is eléri. A mezei juhar hasonlít leginkább bokorra, 10-15 m magas, és haszonfaként szerepe hanyagolható. A hegyi juhar 400-500 évet is elérhet, míg a korai és a mezei juhar rövidebb életűek, és 150-200 évig élnek.

A feldolgozott fa:
A juharfajták fája világos színű, rajzolatuk finom, egyenletes. A fa színezete sárgás-fehéres.

Tulajdonságok:
Az egyformán sűrű juhart sorolhatjuk a nehéz fák közé. A juhar meglehetősen elasztikus. Az időjárás viszontagságaival szemben nem túl ellenálló, de jól impregnálható, ám a külső építkezésben nem használják.

Felhasználás:
Elsősorban bútornak és a belsőépítészetben használják. A juharból készült parketta nemcsak nagyon értékes, hanem nagyon ellenálló is. A hegyi juhart régóta használják hangszerek díszítésére és rezonanciafaként.