A laminált parketta egyre nagyobb térhódításukhoz nagyon előnyös tulajdonságai is hozzájárultak, hiszen köztudottan alacsony a beépítési vastagsága, lerakása nem igényel különösebb szaktudást, kopásállósága pedig túlszárnyalja a legkeményebb parkettalakkok tartósságát is.

Miért szeretjük a laminált padlót?

Előrebocsátom, szeretem a laminált parkettát! Így aztán könnyen érvelek mellette. Tizenhárom éve igen szoros viszonyban vagyok vele. Importálom és hazai üzleteinkben értékesítem kollégáimmal közösen. Németországból a Witex, később Ausztriából szállítom a Kaindl Holzindustrie által gyártott kiváló minőségű és megfizethető árú laminált parketta panelt. Azt, hogy a hozzám hasonló kivitelezők miért szerették meg ezt a típusú burkoló-anyagot, könnyű megérteni. Nem szárad össze és nem is dagad meg, szemben a rosszul előkészített hagyományos parkettával. A kiválóan csomagolt laminált lapokat egyszerű fektetni, a tiszta és azonnal kész felülete könnyen kivívja a megrendelő elismerését. A belsőépítészek fantáziája szabadon szárnyalhat, a több mint százféle színvariáció bőséges lehetőséget biztosít számukra. A megrendelők a pénztárcájuknak megfelelő választékot találnak, nem barkács áruházi minőségben. 1.000 és 4.900 forintos laminált padlók között lehet választani, a padlók mellé 5-15 éves tényleges gyári garanciát kapnak a vevőink.

Könnyen takarítható parketta

A háziasszonyok a könnyen takarítható, mindig csillogó parkettával az otthonuk tisztaságát bizonyíthatják fáradság nélkül. Nincs padlósúrolás, csak egyszerű portalanítás! Ráadásul a porallergiában szenvedők is kedvező változást tapasztalnak szinte azonnal, ha a padlószőnyeget laminált padlóra cserélik. Gyermekeink a rendkívül kemény és barátságosan meleg felületen (nem elfelejteni, 95%-ban fáról van szó!)játszhatnak és a játékautó kerekei sem karcolják meg a padlót. Háziállataink karmának nyoma nem látszik meg, de a házibuli következményeit sem lehet a laminált parketta burkolaton megtalálni. Tény, hogy hosszú időre fektetjük le a laminált parkettát. Azalatt az időszak alatt pedig megspóroljuk a többi parketta burkolatnál 3-4 évente aktuális csiszolást és lakkozást, a bútorok ide-oda tologatását, pakolását. Tehát rövid és hosszú távon egyaránt jó választás a parkettpanel.

Ennyi jó tulajdonság után talán az egyetlen amire fokozottan figyelni kell, hogy a takarításnál tényleg nem szabad vizes rongyot használni, elégséges a jól kicsavart törlőkendő. Mi sem bizonyítja jobban a laminált parketta padlók népszerűségét, mint a gyártók folyamatos fejlesztése. A ragasztó nélküli SNAP technológiás parketta a duplaszéles (Big Foot) és ezért rendkívül gyorsan és szépen kivitelezhető intarziás halszálkamintás padló csak egy kis része a választéknak, amely természetesen megtalálható valamennyi BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLETBEN. A padlók mellett szegőléc, fémprofil, alátétfólia, a padlófűtés fölé iszappapír, ragasztó és tisztító, valamint a lerakáshoz szükséges szerszámok is kaphatók. Mennyiségi számítás és egyéb szaktanácsadás természetes része a vevők kiszolgálásának. A házhozszállítás természetesen megoldható.

Az időtálló parketta

Az sem mellékes, hogy az ilyen padlók felületi összhatása olyan egységes, hogy azt megirigyelhetné bármelyik faparkettából rakott padló.
A laminált parketta elsősorban panellakásokba és új családi házakba ajánlott, de akár irodákban is lehet "talpalávaló". Vásárlásnál jó, ha odafigyelünk a kopásállóságra! Ebből a szempontból ugyanis kétfajta műanyag parkettát különböztetünk meg: A forgácslap alapú laminált parketta, olyan helyiségbe ajánlott, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve, pl.: a hálószobába. A műgyanta alapú viszont "bírja a taposást", így nyugodtan lerakható irodákban vagy otthonunkban a sokat használt szobákban és az előszobában. A fürdőszobába és vizes helyekre azonban egyáltalán nem ajánlott. Annak érdekében, hogy nedvesség ne károsítsa, általában vízhatlan csomagolásban forgalmazzák, amit ajánlatos csak közvetlenül a lerakás előtt eltávolítani. Tisztítását enyhén nedves ronggyal végezzük. Javasoljuk a laminált parketta lerakásához készített egységcsomag használatát, mely általában ékeket, húzóvasat és verőfát tartalmaz, így minden együtt lesz ahhoz, hogy Ön tökéletes munkát tudjon végezni. A laminált parkettákhoz Győrben is hozzájuthatunk elemenként 1290-2690 Ft-ért. 
A laminált parketta gyakorlatilag minden típusú padlóra lerakható. Ha a talaj sérült vagy egyenetlen, a felszínt aljzat-kiegyenlítővel vagy egyéb módon (pl. OSB építőpanellel) kell rendbe hozni. A 130cm hosszú, 20cm széles parketta-elemeket egymáshoz ragasztva kell lefektetni. Az ügyesebbek akár maguk is meg tudnak birkózni evvel a feladattal, így nem kell szakember segítségét kérni. (A cikk alatt részletesen leírjuk a parketta lerakásának folyamatát!) Alátétfólia alkalmazása nélkülözhetetlen a kényelmes járás és a hangszigetelés illetve a kisebb talajegyenetlenségek kijavítása érdekében. Alátétfólia helyett használhatja a meghagyott szőnyegpadlót is.

A laminált padló esztétikus

Esztétikai szempontból fontos, hogy a lapokat a legerősebb fényforrásra merőleges irányban rakjuk le. A laminált parketta lapok és a fal közé éket kell helyezni, nehogy a parketta elcsússzon. A lerakott parkettaelemek rögzítéséhez diszperziós ragasztó is szükséges, ami esetenként olyannyira sűrűn folyós, hogy szinte alig lehet kinyomni a tubusból. Az ilyen ragasztóval kész kínlódás a munka. Ezen még a lerakás megkezdése előtt segíthetünk, csak több-kevesebb vizet kell a flakonba töltenünk, és ha jól összerázzuk, kis idő múlva már könnyen kinyomhatóvá válik. Így jobban terül, még az elemek hornyába nyomva is. A ragasztó felhígítását természetesen még a fektetés megkezdése előtt célszerű elvégeznünk, de nem szabad túlzásba vinni. A fokozatos vízadagolással ez elkerülhető.