A családok és a háztartások egyik legkedveltebb parkettatípusa a laminált parketta vagy laminált padló. a következő sorokban a laminált padló helyes lerakását ismertetjük.

 

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:


-  Vízszintmérő
-  Dekopirfűrész vagy kézi körfűrész (a gépkölcsönzés feltételeiről kérjük, érdeklődjön vevőszolgálatunkon) 
-  Húzóvas, verőfa, ékek (javasoljuk az egységcsomag megvásárlását) 
-  Kalapács 
-  Szög vagy csavar és tipli a szegőlécek rögzítésére. Ha a fal elég egyenes, a szegőléceket ragasztással is rögzíthetjük.

 

A MUNKA MENETE:

 

1. Ellenőrizze az aljzat síklapúságát. A mélyedéseket töltse ki aljzatkiegyenlítővel.
2. Tekercselje le az alátétfóliát a parketta rakási irányára merőlegesen, a fólia széleit pedig illessze egymáshoz!
3. Helyezze az első laminált parketta lemezt a helyiség egyik sarkába, nútos (nút = kiemelkedés az illesztéshez) oldalával a fal felé úgy, hogy közben ék segítségével körülbelül 9 mm-es távolságot hagy a faltól.
4. Nyomjon ragasztót a soron következő laminált parketta lemez rövidebb oldalon lévő féderébe (féder = mélyedés az illesztéshez) az illesztés oldalánál. Az első sorban csak a rövidebb oldalakat ragasztózzuk.
5. A beragasztózott laminált parketta fédert illessze a már lehelyezett laminált lemez nútjához. ragasztófelesleget azonnal törölje le egy nedves szivaccsal. Hasonló módon folytassa a sort.
6. A sor végén a felesleget, a 9 mm-es távolságot figyelembe véve vágja le. Szorítóvas segítségével igazítsa szorosra a sort, majd tegyen éket a fal felé.
7. Zsinór segítségével ellenőrizze, hogy egyenes-e az első sor, és ha szükséges, módosítsa az ékek vastagságát.
8. A következő sort ismét felülről indítsuk. Itt már a hosszanti oldal féderébe is kell ragasztót tenni.
9. A laminált parketta lapokat kalapáccsal üsse szorosra, de a nút és a kalapács közé mindig tegyen verőfát, nehogy megsérüljön a nút.
10. Az utolsó sor méretre vágásához tegyen egy lapot az utolsó előtti sorral egy vonalban majd erre egy kis darab padlólapot a falhoz illesztve. Csúsztassa a kis darabot a fal mentén és ezt jelölje be ceruzával az alatta lévő lapon.
11. Az utolsó sort szorítóvassal illessze az előzőhöz. A padló 24 óra múlva járható, ekkor szerelhető fel a szegőléc is.