A parkettázási munka szakmunka. Bízza szakemberre!

A Bigfoot Parkettaszaküzletek által forgalmazott KAINDL, KRONOTEX, EGGER és BERRY FLOOR laminált parketta burkolat készítésekor a következő alapszabályokat kell betartani:  Az útmutató a ragasztós laminált parketta fektetésére érvényes. A ragasztó nélküli SNAP és CLICK parketták beépítése hasonló, csak a D3 parketta ragasztót nem használjuk!

Tárolás:

A Kaindl laminált parkettát száraz helyen kell tárolni. A parkettát a lerakás megkezdése előtt legalább 2 nappal abban a helyiségben tároljuk szobahőmérsékleten (legalább 18 °C), ahol a lerakásra sor kerül, annak érdekében, hogy a padló átvegye a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. A csomagokat ne közvetlenül a fal mellé helyezzük.

Ellenőrzés:

A parkettázás előtt kérjük ellenőrizze, hogy a lapok sérülésmentesek-e, továbbá ellenőrizze a lapok mennyiségét és a mintáját. Amennyiben hibát fedez fel a parketta lapokon, kérjük a burkolást azonnal függessze fel. A sérülten felhasznált padló lapokra reklamációt nem fogadunk el!

Lerakási körülmények:

A parketta lerakásakor a helyiség hőmérséklete legalább 18 fokos, az aljzat hőmérséklete pedig 15 fokos legyen. A relatív páratartalom 50 és 60% között legyen. A lerakás ideje alatt ne szellőztessék ki a helyiséget. A megbontott csomagokat a lapok sérülésének elkerülése érdekében haladéktalanul fel kell használni! Padlóburkolás egyszerű, de az útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!

Méretváltozás:

A fa elnyeli és kibocsátja a vizet. Ilyenformán a laminált padló pozitívan befolyásolja a szoba hőmérsékletét. A fa alkalmazkodik a környezet páratartalmához, de ez csekély méretváltozásokat okozhat (2 mm-t 1 méter hosszúságban). Kérjük, tartsa ezt szem előtt a lerakás során. A panelek méreteiben az alábbi eltérések még elfogadhatók:

- a panel hosszában: < 0,25 mm;  a panel magasságában: < 0,15 mm;  a panel szélességében: < 0,25 mm.

Fektetési irány:

Amikor meghatározzuk a burkolás irányát, figyelembe kell vennünk a természetes fényforrást. A padló lapokat a fényforrásra (ablak) hosszában kell fektetni. Ha a szoba sarkai nem derékszögűek, igyekezzünk a berendezési tárgyakat úgy elhelyezni, hogy ne rontsák a szoba optikai benyomását.

Úszó telepítés:

A Kaindl laminált padlót “úszó” padlóként kell beépíteni, ami azt jelenti, hogy a paneleket nem szabad az aljzathoz ragasztani vagy egyéb más módon hozzárögzíteni. Kizárólag a csapot és a hornyot kell ragasztani. (Ez természetesen nem vonatkozik a klikkes burkoló lapokra.) Kérjük, nagyon figyelmesen kövesse a lerakási útmutatót. Nincs helye reklamációnak, amennyiben a laminált lapok helytelenül lettek beépítve. A helyes rétegrend betartása kötelező

Laminált padlóburkolat rétegrend:
  parketta (laminált padlóburkolat)
  habfólia 2 mm vtg.
  párazáró fólia a falra felhajtva
  simított aljzatbeton

Beépítés: 

A fal és a parketta között minimum 1 cm-es dilatációs hézag kell hogy maradjon, amit mindenhol (ajtóküszöb, fűtéscső, stb.) meg kell tartani! A párazáró fólia szerepe a hideg betonaljzat és a meleg parketta között kialakuló páralecsapódás elzárása a laminált parketta burkolattól. A 2 mm vtg. habfólia a kopogászajt csökkenti (ennél vastagabb habfólia a laminált parkett panel csapolásának sérüléséhez vezethet. Padlófűtés esetén a habfólia helyett un. iszappapír (másként: padlópapír) használata a helyes megoldás. Az iszappapír / padlópapír 1 mm vtg. tömör papír, amely a betonpadló melegét átadja a parkettának, ugyanakkor rugalmas alátétet biztosít.