Olvasóink már találkozhattak az előző írásaink között faismertetésről szóló cikkekkel, amiknek következő része itt olvasható. Most a kőrissel ismerkedhetünk meg.

 Kőris

Latin név: Fraxinus excelsior

Előfordulás:

Egész Európa az otthona. A kiegyensúlyozott éghajlatot kedveli.

Az élő fa:

Elsőrendű, 40 m magas fává is megnő. Törzse többnyire egyenes, koronája szabad állásban laza, kerekded, zárt állásban kúpos, ferdén felálló ágakkal. Jó termőhelyen 80-100 évig is megtartja erőteljes hossznövekedését. 150-200 évig is él. Tuskóról jól sarjadzik, de csak egyszer. Természetes úton könnyen újul, ezért különösen bükkösökben komoly veszélyt jelenthet az elkőrisesedés.

A feldolgozott fa:

Tömör, kemény, mintegy 40 évig nem fejleszt színes gesztet. Később megjelenő gesztje világosbarna. Bélsugarai szabad szemmel nem látszanak, de bélsugártükrei igen.

Tulajdonságok:

Nedves helyen nem tartós. Kérge alatt gyakran látható a kőrisháncs szú jellegzetes kétkarú rágásképe. Hővezetési tényező a kőris fafaj esetében   0,31 W/mK

Felhasználás:

Elsőrendű lemezipari rönk, emellett kitűnő szerszámfa, a kocsi- és kerékgyártás nélkülözhetetlen alapanyaga, szépen esztergályozható és különösképpen alkalmas sporteszközöknek.