A fafajtákat ismertető sorozatunk következő alanya a bambusz.

Bambusz

Rendszertani besorolás:

A bambuszok a Gramineae családjához tartoznak, a Bambusoideae alfajt képezik. Mivel nagy részük ritkán virágzik, nehéz őket felismerni. Ezért a különböző bambuszoknak többféle nevük lehet, melyek idővel esetleg meg is változhatnak

Előfordulás:

A bambusz főleg tropikus és szubtropikus területeken fordul elő – a tenger szintjétől kezdve a hóval fedett hegycsúcsokig. A bambuszfajták Délkelet-Ázsiában vannak leginkább elterjedve, néhány fajuk Amerikában és Afrikában található.

Növényleírás:

A bambuszok nagyon sokfélék: lehetnek nádszerű, egyméteres képződmények, de akár óriások is, melyek az 50 méteres magasságot is elérik, és átmérőjük 30 cm is lehet. Könnyen fel lehet őket ismerni fás, csomós szárukról, 

A feldolgozott fa:

A bambusz fája világos és középbarna színezetű. Ázsiában honos a fűfélékhez tartozó növény. Szárából speciális eljárással készítenek a fához hasonlóan megmunkálható, s ahhoz hasonlóan felhasználható anyagot. Ezen anyag alapszíne szalmasárga, a gőzölt változaté pedig barnás. Mind szövetszerkezetében, mind színében meglehetősen homogén anyag, nem rajzolatos, gyakorlatilag egyenes szálú. A forgalmazott termékről felvilágosítás itt.

Tulajdonságok:

Szalmasárga vagy kávébarna színű, kb. két cm széles, a parkettaszál teljes hosszán végigfutó sávokból áll a járófelület. A sávok között színárnyalatbeli eltérések vannak, de összességében homogén színhatású, nemes egyszerűségében esztétikus anyag.