Vizsgáljuk meg tüzetesebben az egyre népszerűbbé váló parafát!

Parafa

Latin név: Quercus suber

Előfordulás:

A paratölgy a Földközi-tenger körüli nyugati vidékeken honos. Portugália területének 6 százalékán parafa-ültetvények sorjáznak, nem számítva a dús és sok alfajból álló paratölgyerdőket

Az élő fa:

A paratölgy lassan nő, 12-20 méteres magasságot ér el, törzsének átmérője mintegy 30-100 cm, élettartama pedig akár 150-200 év is lehet.

Tulajdonságok:

A parafa egy igen könnyű és rugalmas növényi szövet: számos növényben, például a burgonya héjában is képződik, védve a növényt a káros külső behatásoktól. Ám egyetlen növény sem hoz létre olyan vastag parafaréteget, mint a paratölgy. E réteg a kezdetekben évenként 2–5, később 1–2 milliméternyi vastagságú. A parafatermékek előállításakor a feldolgozás első lépése az úgynevezett "parafaszüret", azaz a kéreghántás. Az első hántásra a fa 25-30 éves korában kerül sor. Ez a kéregtelenítés nem árt a fának, sőt, sokkal inkább újratermelésre ösztönzi a növényt. Az első hántolást területektől függően 9-14 évenként követik az újabbak. 

Felhasználás:

Mindmáig nem találtak nála jobb szigetelőanyagot az űrkabinokhoz; a jó minőségű bornak egyik ismertetőjele, a fal és padló minőségi burkolóanyaga.